Pages

Friday, September 3, 2010

Mikayla's Raya Preparations

Salam...

It's been a while I didn't update my blog, huh..?? And today, let me update on our Raya preparations for our baby Mikayla..

Tahun ni Dy dah beraya ber-3, bukan ber2 lagi dah... Rasa excited...! Tapi yang tak best nya, kitaorg beraya di KL je... since my hubby kena kerja on Raya.. :( Supposedly this year balik JB.. So last minute cancel sebab hubby tak dapat cuti.. Tapi pepon, preparations untuk Raya untuk Mikayla mmg something yang "harusssss"....

Dah tinggal berapa hari lagi nak sambut Raya, baru Dy teringat baju2 Raya for Mikayla tak beli lagi.. So yesterday we went out for Raya shopping at Ampang Point (panjang je kaki kan... dari Kajang ke Ampang.. Huhuhu..) Dy hanya sempat membeli kat Brands Outlet je.. Dapat la beli 1 Zara overall, 1 Pumpkin Patch dress and 1 tops for Mikayla.. 3 helai tu pon total up to rm130.. Tu belom beli lain lagi tu.. Kasut la.., accessories lain la... Pheewwww.. Now I realized that kids' clothes are not cheap.... Whatever it is, I'm happy to buy her anything... Keperluan anak2 lagi penting.... Mummy tak beraya pon tak per.. uhukhuk... (Sedih la pulak... Padahal mummy dah puas membeli... hehehe..)

And for mummy and Daddy, kami ala2 kadar je.... Dy pon macam tak best je nak beraya kat KL ni... So tak prepare aper pon sangat... Tapi pepon, Raya ni Dy akan masak Rendang Daging, InsyaAllah.... (ntah sedap, ntah tak.. hehehe.. )

So I guess that's all for now.... Tunggu la Dy update blog for Hari Raya pulak la ye..

*These are Mikayla's pic..trying on her new Baju Raya..





Wednesday, July 14, 2010

My unforgettable Experience...!!

Hey uolls...! sorry dah lama tak update blog..... been sick and been busy.. maklum la kan, dah jadi Mommy skrng ni.. :D

Ok, let me tell you my experience giving birth to Mikayla... On 1st July, tgh2 mlm Dy rasa restless sgt2 and tak boleh nk lelapkan mata.. So at about 12.30am, Dy naik bilik atas and on the internet... Seperti biasa la, check email, on FB.... Then at 1.40am Dy masuk tido... tp still tak boleh nk tido..... Suddenly at 2.10am, Dy rasa mcm terkucil dlm seluar...So i went to the toilet, rupa2nya my water dah burst... Suprisingly I didnt panic.. Dy sempat mandi lagi sekali and mkn dulu then baru gerak gi hospital... So I reached Ampang hospital @ about 4am...

Soon as we reached there, my hubby registered me in.. then he send me to the labour room.. 1st they did the CTG scan for at least 40 minutes... then there's a Doctor dtg check berapa cm yng da buka.. Unfortunately, dia ckp baru buka 'at the tips of the finger' (at about half cm).. padahal Dy dah leaking bagai nk rak... tp x de contraction lagi la... after the checking, Doctor srh Dy masuk ward... So they send me to the ward at about 6.45am... So my family decided to go home 1st.... They said they will come back in the a'noon...

So @ 12.30pm, my family smpai hsptl to visit me again.. Then my uncle (pak chaq Non) pon dtg visit... Thanx for coming ye, Pak Chaq... Si Nadia gak yng x dtg.. :(

At about 3.20pm, Dy lagi sekali salin pad sbb dah full dgn air ketuban... After changed, Dy kena tunjuk kt nurse... Then diaorg ckp, air ketuban dah contains "poo".. huhu... So dgn kelam kabut Doctor check lagi sekali berapa cm yang da buka... Unfortunately, Baru 1cm.. Phewwww....! Then Doctor srh Dy masuk labour room utk INDUCE..! OMG....! dgr je perkataan tu pon, Dy dah takot...

So Dy masuk labour room at about 4pm.. My hubby kena tggu kt luar dulu.. First they cucuk kt tangan Dy, induce dan aper lagi ntah yang diaorg masukkan.. At 1st x rasa sakit sgt lagi... After 40 minutes kena induced, baru Dy rasa contarction every 1-2 minutes.... Ya Allah..... sakitnya Allah je yg tahu... now I know naper perempuan x boleh nak explain mcm mana sakitnya contraction tu.... Dy pon x boleh nak explain mcm mana sakit nya tu... :(

Tapi tgh2 sakit tu, Doctor pulak berkali2 dtg check berapa cm yang da buka.... They checked it for every hour... X bnyk yg da buka.... at 7.30pm baru 3cm yg buka... so the doctor try utk "buka jalan".. time tu la Dy nangis teresak2.... Sakittttttttttttttttttttttttttt sgt..!!! At that time, my hubby came... So I told him, "B, I nak ceasar... Sbb i dah x tahan sgt2 ni... and i feel so weak..!" So he spoke to the Doctor.. As expected, mmg Doctor nak Dy give normal birth... So nak x nak Dy bersabar je la...

At 8.30pm, a female Doctor pulak dtg check berapa cm yg da buka... Baru 4cm... OMG..!!!!! Dy rasa nk nangis lagi,, Dgn badan mengigil2 nk demam.... Then came the other female doctor ckp yang diaorg tgk heartbeat baby makin slow.... So they finally decided to ceasar sbb takot baby lemas dlm perot... So diaorg get me ready for ceasar... and Dy masuk OT at about 9pm... At that time Dy dah 'semiconscious'... Tapi time tgh operate tu Dy boleh rasa diaorg kuarkan organ2 dari perot Dy... Scary btol..!! Then x lama lps tu, Dy dgr suara my baby nangis.. Tgh2 mamai tu mengalir gak air mata bila dgr suara my baby.... Rasa happy sgt2.. :)

Selesai je operations, diaorg tolak Dy kuar dari OT.. Dy masuk ward at about 11.20pm... I saw my hubby waiting for me.. Then I asked him, "diaorg ada tunjuk baby kt u tak..?" then he replied NO... Then my hubby tanya dgn nurse, and they told him my baby kena tahan di N.I.C.U. :( Kesian Mikayla..... So mlm tu x dpt la Dy tgk my baby lagi....

Nk tau crita Mikayla lagi..?? tngguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu la ye ble2 Dy rajin pulak.. :P

pepon now enjoy Mikayla's pics ya....

Tuesday, June 22, 2010

dah 39 weeks 2 days...

hello again.. dah lama Dy x update blog ni.. rasa malas and dah tak tau nak tulis aper... :(

Ok now, let me give you a little updat on my pregnancy.. I am now 39 weeks and 2 days pregnant... dah dekat 40 mggu, still my baby x nak kuar.. Penat rasa nyer menunggu.. tapi x per, Dy tetap kena bersabar.... :)

pepon, nnti tggu ye kelahiran my baby.. InsyaAllah, Dy akan upload the baby's pic...! :)

Wednesday, May 26, 2010

My baby's development...

At 35 weeks of my pregnancy, I once again did the ultrasound.. just to check on the baby's development... As per doctor, my baby is now weighing at 2.3kg.. Quite small huh..? but it's ok, as long as she's fine and healthy.. :)

But.... lately ni Dy yang asyik x sihat... Flu, demam, coughing and peyut asyik mengeras n cramp je... Kekadang tu risau gak, mana la tau kot2 baby dah nak kuar.. Maklum la kan, this is my 1st baby.. So x tau contraction tu rasa mcm mana..... So what i always do is asking around dgn org2 yg pernah ada experience... Mcm my cousins Nadia and Intan, and also my friends yg dah ada anak.. So if you guys have any tips psl bersalin ni, pls do share it with me.....

Well, that's all for now.... Da x tau nk tulis aper ni.... See you guys later..! ;)

Monday, April 26, 2010

My baby Danelea Mikayla...



Hello again...! :D

Just nak update blog ni.. Or else, my beloved cousin NADIA sure bingit je.. "update la blog..!" that's what she always remind me.. :D

Semlm Dy MC sbb sakit tulang bahu nih.. So alang2 tu buat Ultrasound sekali la... It is CONFIRMED baby girl... ;) yeayyy...!!! Dy and hubbby was so happy and excited bila tgk baby... Tapi aper yang Dy can clearly see from the image is her nose... Hahahaha... Tgk la pic tu.. *Wink..!!~~ And Alhamdulillah she's already 1.64kg...

My baby Danelea Mikayla... Hope kuar cukop2 bulan la ye... Hehehe....

Sunday, April 18, 2010

30 weeks of pregnancy...

Now my pregnancy is already 30 weeks..! Pheewww... Time flies..! So far preparation OK la... Tapi still ader yang belom dpt beli... Bukan senang nak dpt 1st Baby ni.... U have to buy this and have to buy that.. Mcm2 la... So, so far ni la yang Dy dah prepare.....

Hurrmm... Tggl 10 weeks je lagi.... OMG..! I am soooooooooooo freakin' scared and nervous.... But someday n somehow, the time will come... Please pray
for me and wish me luck.... Harap2 Dy selamat bersalin and dikurniakan baby yang sihat and chomel.. :D




* Bag baby untuk dibawa ke hospital.... :D


My baby's car sear/carrier..


* Other stuffs...


* Kerusi & meja in my baby's room...


* Baby's shoes... SO TINY..!! :D


* Another baby leather shoes.. My sis present from New Zealand..


* Baby's small closet... Barang tak penuh lagi.. :D


* My baby's room yang belom siap lagi....

Monday, April 12, 2010

Dyana's Baby Shower..!!!




Finally, the day I've been waiting for has come..! On the 10th of April, seawal 7.30 pagi Dy bangun... Ye la, bnyk benda Dy nk kena settle b4 Baby Shower party tu start...

First Dy gi collect Cupcakes at Petaling Jaya, then gi TESCO Ampang to buy a few things more and we reached home at about 12pm. Then start la busy tolong Mama Dy kt dapur sampai bengkak kaki Dy.. :( ternyata la Dy ni dh makin sarat.. huhu..

So everything was ready at 6pm.. Fuh..! Nasib baik sempat siapkan everything b4 6.30pm.. 1st guests yang smpai @ 7pm was Nadia and family then Lin, Martell, Ayu & Aiman pon sampai... Guest2 yg Dy panggil pon tak ramai sgt.... And ada a fews friends yang ada hal and couldn't attend the party.. So Baby shower Dy ni tak de la GRAND maner pon.. But Alhamdulillah la, everything goes well.. Dy happy sgt that nite..!~~ :)

So now tinggal 2 bulan lebih je lagi b4 my expected due date... Dy nervous sgt2... So wish me luck ok... Mudah2an Dy bersalin dengan selamat and dapat baby yang cihat & Chomel... Amin....

*Here are some pics from the party..










*All the settings, foods, souvenir for the guests..








*Kesian tukang bakar ayam lambat makan sampai lapar giler..


*Gift from Ayu Fariza... Siap pesan dari kawan dia yg nak balik from London lagi.. Thanx Ayu..!

Wednesday, April 7, 2010

2 days to go...!

2 days to go for my Baby Shower BBQ party... So nervous and anxious..!

So far preparation ok2 la... Dy dah beli souvenir for the guests.., dah beli baloons and deco, just tinggal nk beli barang2 yang nak dimasak je... So esok nak gi beli barang2 makanan with mama, papa and hubby..

I hope everything goes as I planned..Harap2 semuanya OK dan the guests are happy with they party... Amin...

So Dy akan update next week on the the party's outcome with pics... ;)

Have a GREAT WEEKEND uolls..!

Sunday, March 7, 2010

Plan for my Baby Shower Party.... :)

Hello again uolls..! ;)

Actually Dy tak tau nk tulis aper sgt dlm Blog ni.. But I'm trying my very best to update my Blog and make it more interesting..

Ok, let me tell you bout my plan for my Baby Shower party. I'm planning to do it on 10th of April 2010. Before this never thought of doing it.. Ntah naper suddenly teringin nak buat Baby Shower.. So Dy tanyer hubby is it OK to do it coz my hubby ni "conservative" skit... But suprisingly, he agreed to do the Baby Shower..! Yeay..! :D


So plan nak buat "BEACH" theme...coz kitaorg ni minat beach ala-ala surfer gitu.. huhuhu... Venue maybe kat my friend's place nyer swimming pool.. Baru la kena dengan theme tu kan.. Tak dapat tepi laut, tepi swimming pool pon jadi la................

So on the food planning nk buat BBQ je... Menu would be Chicken BBQ, sausages, nuggets, sweets/choc, homemade Spaghetti Bolognaise, cream puff and yang paling i suka CUPCAKES... hehehe.. Cupcakes pon Dy nk order yang ada unsur2 beach/surfer... something like this..........

So cousin Dy si Nadia tu recommend la Dy order dgn kawan dia.. siap kasi Blog lagi... Jadi Dy pon tanyer la dgn si Pembuat Cupcakes ni.., Malisa namanya.... For the design that I wanted, the price of the cupcakes are very reasonable.. So I asked for the sample... Hope my hubby agreed la to order the cupcakes from her..

For the party deco pulak, Dy ader la beli a few items from "Party @ World" in Ikano & Solaris, Mont Kiara.. Thanx to my dear friends for the party shop info... That party shop is awesome.. Mcm2 benda boleh dpt kat kedai tu..

Well, as for the doorgift.... I would love to buy a flipflop photo frame for my guests of honour... I saw this photo frame in the overseas website.... Cute, huh???

But..... where can I those photo frame..???? :(
Tapi kalau Dy x dapat gak benda ni, Dy dah tak tahu nak kasi aper for the guests... Hurmmmm... Any idea uolls..??

Hurmmm.... Talking about the "guests"...... My guests of honour will be my hubby's friend (with their wife & kids), my beloved cousin Nadia, some of my colleague and my bro in-law with his fiance.. I just hope that they all could make it to the party.

So tu la dia, plan Dy untuk my Baby Shower nanti... So.... tgguuuuuuuuuuuu for the updates and pics of the beach baby shower party...

Wednesday, March 3, 2010

PD Trip...!!!

The story continues.............

Lepas dpt tahu yang Dy pregnant je, hubby terus bawak gi "relax" kat P.D. Well actually mmg dah plan nak gi P.D pun. Sbb kawan2 hubby came down from JayBee & S'pore for BBQ.. Wahh..! Mmg ramai sey..! I think it was 12-14 people.. Tempat yang kitaorg sewa tu pent house apartment.. 3 bedrooms with 2 bathrooms..

So sampai je PD, kitaorg yg pompuan2 ni dah get ready for BBQ... we got chicken BBQ, ikan panggang, sausages, nuggets and macam2 lagi lah... Tapi petang tu, Dy sempat lagi nih mandi laut... Lepas geram la sbb dah bertahun x mandi laut sejak Dy kena Jelly fish kt Batu Feringghi dulu.. :D

At 8pm we had a BBQ party dan it was so unexpected that they actually doing a suprised b'day party for Me, Amir and also Leman (they are all my hubby's frenz).

Here are some of the PD pics...






* Apartment yang kitaorg sewa @ PD



* Me & Frenz preparing for BBQ party * Martell, CHEF OF THE DAY * Chicken BBQ.. YUMMYYYY..!!



*Sharing Birthday with Amir & Leman * Me blowing candles..! :D


* All the couples with their kids....


* BFFs................!!!



* Mas, Ayu & Lynn * Lynn, Lin & Ayu


So we continue about the fun in PD..
All of us stayed for a nite je at PD.. Even though Dy rasa x selesa sgt tido beramai2 mcm tu, but I can feel the "fun"... Bukan selalu boleh gathering mcm tu... It was really fun and we really had a good time..!



* HARI PUN DAH NAK HUJAN, JOM KITA GERAKKKKK...!